W jaki sposób wybrać pellet?
Autor: Wojciech Grabowski dnia 2nd czerwiec 2021
| 173 wyświetleń

Problemy z zanieczyszczonym środowiskiem są coraz powszechniejsze, dlatego też szuka się alternatywnych rozwiązań, które pozwolą na życie zgodne z naturą. Coraz więcej osób zamienia drewno i węgiel na pellet. Czym dokładnie jest pellet? Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając pellet? Co jest lepszym rozwiązaniem – pellet iglasty czy liściasty? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.

Czym jest pellet?

Gdybyśmy zdecydowali się na to, aby zdefiniować pellet, moglibyśmy dojść do wniosku, że jest to pewien rodzaj paliwa, który służy do tego, aby ogrzewać poszczególne budynki. Przyjmuje formę granulatu, którego średnia wynosi około 7 mm, natomiast długość- 3 cm. Zdecydowanie największą popularnością cieszy się pellet drzewny, który charakteryzują się ponadprzeciętną wartością energetyczną. W jaki sposób powstaje pellet? Najczęściej w tym celu używa się trocin z drzew zarówno iglastych, jak i tych liściastych. Te pierwsze mają znacznie lepsze parametry grzewcze.

Na co zwrócić uwagę wybierając pellet?

Wbrew pozorom wybór pelletu nie należy do najłatwiejszych, bowiem na rynku znajdziemy wiele różnych odmian. Pomimo wszystko warto zwracać uwagę na kilka istotnych aspektów, na podstawie których będziemy w stanie podjąć ostateczną decyzję. Jednym z nich jest zapach. Pellet to opał, który produkowany jest z odpadów drzewnych, jednakże podczas spalania może emitować przyjemny zapach. W niektórych granulatach możemy wyczuć nieprzyjemną, chemiczną woń, co oznacza, że pellet został czymś zanieczyszczony. W skrajnych przypadkach chemia może przyczyniać się do awarii pieca. Kolejnym czynnikiem jest kolor materiału. Przykładowo, jeśli barwa jest zbyt ciemna często oznacza to, że proces suszenia w tym przypadku był za długi. Nie możemy zapomnieć o ciężarze. Najbardziej optymalna wartość oscyluje w graniach 0-65 kg/l. Pamiętajmy o strukturze pelletu (najlepiej śliska i zbita), a także o zawartości wody. Ten drugi parametr nie powinien przekroczyć 12%, w przeciwnym wypadku spalanie będzie nieefektywne. Zawartość płynów powinna być możliwie najmniejsza. Warto unikać sztucznych składników, a także zwracać uwagę na certyfikaty, takie jak chociażby DNI PLUS, EN PLUS 1.

Pellet – iglasty czy liściasty?

Wiele osób zastanawia się, co jest lepszym rozwiązaniem- pellet iglasty czy liściasty? Otóż warto wiedzieć, że nieprzetworzone drzewo liściaste charakteryzuje się korzystnymi parametrami opałowymi, jednak podczas produkcji pelletu widoczna jest zmiana gęstości, co znacznie wpływa na opałową wartość. W praktyce jednak wartości opałowe w obu przypadkach są podobne, pod warunkiem, że proces produkcyjny zostanie przeprowadzony w prawidłowy sposób. Znaczenie ma czystość materiału opałowego. Najbardziej korzystne wartość opałowe w przypadku pelletu mają takie gatunki drzew, jak chociażby sosna (4,4), modrzew (4,4), buk (4,2), brzoza (4,2), dąb (4,1), olcha (4,1).