Wygodna i funkcjonalna kuchnia – jak ją urządzić i o czym pamiętać?
Autor: Michał dnia 19th kwiecień 2020
| 407 wyświetleń

Wygodna i funkcjonalna kuchnia to prawdziwy skarb w naszym domu. Pragniemy, by wszystkie niezbędne, kuchenne sprzęty znalazły w niej swoje miejsce i były pod ręką. Niestety rzeczywistość często nas rozczarowuje, a w konsekwencji kuchnia, która miała być przestronna i funkcjonalna staje się ciasna i zabałaganiona.

Urządzanie kuchni, a nasze potrzeby i tryb życia

Kuchnia to pomieszczenie, w którym nie tylko jemy posiłki, ale także gotujemy, przyjmujemy gości i po prostu odpoczywamy z kubkiem kawy w ręce. Istotne jest przede wszystkim dostosowanie planu tego miejsca do naszego trybu życia. Jeśli spędzamy cały dzień poza domem i kupujemy jedzenie na mieście, duży kuchenny stół z kilkoma krzesłami, przestronna spiżarnia albo ogromna lodówka niewątpliwie okażą się zbędne. Z kolei dla kilkuosobowej rodziny z dziećmi to wyposażenie pierwszej potrzeby. Już na etapie projektowania zastanówmy się więc, co jest nam potrzebne, żeby zaaranżować kuchnię dopasowaną do naszych oczekiwań. Stwórzmy wizualizację tego pomieszczenia z architektem, by upewnić się, czy faktycznie zmieścimy wszystkie meble i kuchenne urządzenia.

Reguła „trójkąta” jako istotna część rozplanowania kuchni

Architektoniczna zasada „trójkąta” jest niezwykle pomocna przy tworzeniu praktycznej i wygodnej kuchni. W tym pomieszczeniu przemieszczamy się według określonych zasad. Każdy wierzchołek tego trójkąta oznacza konkretne urządzenie, którym jest zlewozmywak, lodówka oraz piekarnik. By ułatwić i przyśpieszyć nasze codzienne czynności, nie powinny znajdować się daleko od siebie. Optymalne odległości to maksymalnie dwa metry między zlewem, a lodówką oraz 2,7 metra pomiędzy kuchenką oraz lodówka.

Funkcjonale sprzęty kuchenne nieodzownym atrybutem wygodnej kuchni

Niezwykle istotnym elementem wyposażenia kuchni są również meble. Meblościanki tworzone na wymiar pozwolą nam zaaranżować pomieszczenie zgodnie ze wszystkimi naszymi oczekiwaniami. Ustawienie mebli w kuchni jest tak samo istotne, jak wybór stylu czy kolorów szafek kuchennych. Podzielmy przestrzeń na strefy, w których będziemy przygotowywać i jeść posiłki. Stół i krzesła ustawmy w takiej części pomieszczenia, by nie przeszkadzały w czynnościach związanych z gotowaniem i sprzątaniem. Bardzo ważne jest również umiejscowienie blatu kuchennego. Rekomenduje się, by znajdował się między zlewem, a kuchenką. Dzięki tak zaaranżowanej przestrzeni nie będziemy tracili czasu na przemieszczanie się po innych strefach kuchni. Ułatwi nam to zarówno proces przyrządzania potraw, jak i zmywania naczyń. Bezpośrednio pod zlewem umieśćmy dla wygody szafkę z koszem na nieczystości. Szafki kuchenne najlepiej zamontować bezpośrednio nad blatem. W ten sposób szybko wyciągniemy i schowamy przybory kuchenne. Niewielkich rozmiarów podblatowa lodówka montowana w szafce ułatwi nam zaaranżowanie małej, wygodnej kuchni. Pozwoli nam to zaoszczędzić sporo miejsca, a także wpłynie pozytywnie na organizację pracy w kuchni.

Zasady urządzania kuchni nie są sztywne i stałe. Organizując to pomieszczenie, kierujmy się przede wszystkim naszymi potrzebami oraz wygodą. Kilka prostych trików aranżacyjnych sprawi, że stanie się funkcjonalne i komfortowe. Więcej informacji znajdziecie tutaj: https://www.sniezka.pl/poradniki/jak-dobrac-kolor/jak-urzadzic-wygodna-i-funkcjonalna-kuchnie-porady-eksperta